Az ősz az ültetés szezonja, a nagy hidegek beállta előtt az újonnan ültetett növénynek van ideje begyökeresedni, megerősödni, így tavasszal már igazán pompázatos látványt nyújt majd.

Hozzávalók két vagy három személyre (amiből az egyik egy növény): a megvásárolt földlabdás növény, ásó, lapát, esetleg csákány, ha a föld kemény, szarvasmarhatrágya, fólia a takaráshoz, víz a belocsoláshoz, mulcs a tőtakaráshoz, munkáskezek, szeretet.

Először is ássunk egy ültetőgödröt! Ez mindenképpen legyen kétszer nagyobb, mint a növény gyökerén levő földlabda, de annál nagyobbra van szükség, minél gyengébb minőségű, tápanyagban szegényebb a talajunk, lehet akár 1 köbméteres is. A kiásott földet ne közvetlenül a gyepre, hanem fóliára lapátoljuk, mert így kevésbé stresszeljük a sokat gondozott pázsitot, és kevésbé csinálunk rendetlenséget a kertben…

A kilapátolt föld nagyobbik részét keverjük össze komposztált szarvasmarha trágyával, amit zsákban is megvásárolhatunk, nem kell elmennünk egy tehenészetbe érte. Verjük benne szét a göröngyöket, hogy egyenletes szemcseméretű, laza anyagot kapjunk! Ezt a keveréket lapátoljuk vissza az ültetőgödör aljára, majd lapátoljunk rá néhány ujjnyi réteget a trágyával nem kevert földből. Az ültetőgödörbe rétegenként öntsünk nagyobb mennyiségű vizet, hogy a talaj jól átnedvesedjen és megülepedjen, majd várjuk meg, amíg a víz teljesen beszivárog!

A növényt – földlabdájával együtt – úgy helyezzük a gödörbe, hogy töve éppen a talajszintnél legyen, ezt a lapát nyelével könnyen ellenőrizhetjük. Húzzunk a növény mellé annyi földet, amíg teljesen stabilan nem áll, nyomkodjuk le, majd bontsuk meg a földlabda nyakát! Kezünkkel készítsünk öntözőtányért a tő körül, és öntsünk bele nagy mennyiségű vizet, ezzel belocsolva a frissen ültetett növényünket a földbe. Érdemes két vagy három ponton karózni a fákat, úgy, hogy a karó tartsa a fát és ne fordítva. A karókhoz rugalmas anyaggal (pl. defektes biciklibelső) rögzítsük a fa törzsét.

Ha a belocsoló víz teljesen elszivárgott, szórjunk mulcsot az új növényünk tövéhez, hogy mutatósabb legyen! Ha így teszünk, a növény szépen begyökeresedik, és hosszú évekig dísze lesz a kertünknek…

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on