A hólapátolást szinte mindenki utálja, de sok vesződségtől kíméljük meg magunkat, ha gyorsan ellapátoljuk, a sírás-rívást pedig későbbre halasztjuk.

Lapátoljunk?

Hólapátból sem mindegy, milyet vásárlunk. Olyat érdemes választani, ami valójában ekeként, nem pedig lapátként funkcionál, hiszen a járdákon a friss havat nem lapátolni fogjuk, hanem szépen letoljuk onnan. A kulcs egyébként a friss hó, sokkal könnyebb eltakarítani, mintha már megereszkedett és elnehezült. Minél előbb állunk neki, annál kisebb munka vár ránk. (Itt egy videó[ https://www.youtube.com/watch?v=yEQuvnkxtRM], amin ez jól látszik.) Szóval sírás helyett inkább lássunk neki!

Van lombfújónk?

Ha vettünk egy lombfújót, ami jó szolgálatot tett nekünk az őszi lombhulláskor, a dolgunk sokkal könnyebb. A friss havat kiválóan képesek leszünk elhányni vele, különösen alkalmas a kint parkoló autó hómentesítésére, mind a szélvédő, mind a kocsiszekrény tekintetében. De nem csak erre jó, a járdát, feljárót, sőt a kerti ösvényeket is megtisztíthatjuk vele, lapátolás nélkül. Fontos, hogy mielőbb essünk túl rajta, mielőtt még a hó betömörödne!

És mi lesz a csúszós járdával?

A legjobb, ha a friss havat cirokseprűvel elsöpörjük, amikor leesett, így nem válik csúszóssá a járda. Ha ezt nem tettük, vagy nem ilyen egyértelmű csapadékkal van dolgunk, hanem mondjuk ónos vagy havas esővel (ami menten lefagy, ráadásul nem söpörhető), muszáj lesz „sóznunk”. Ehhez nem sót használunk, hanem homokot, zeolitot vagy valamin hasonlót, erről lásd külön a másik [LINK] posztunkat!

Imádjuk a gépeket?

Ha hóeltakarító gépekben akarunk gyönyörködni, esetleg a gépek megszállottjaiként magunk is gépesített hóeke után vágyakozunk, természetesen ilyen igényeinket is ki tudjuk elégíteni. Ha több hektárunk van, akkor ennek lehet értelme, de az átlag kertvárosi pázsitbubusoknak itthon nincs szükségük saját hókotró célhaszonjárműre. Ha mégis, egy traktorra szerelhető hóeke ára 500 ezer és hárommillió forint körül mozog. Traktor nélkül. Így számoljunk…

Ha tehát a jó öreg hólapáttal nem vagytok túl jó viszonyban (amit én tökéletesen megértek), gépek egész garmadája beszerezhető hóeltakarítási feladatokra. Mint minden gépbeszerzésnél, itt is arra kell figyelni, hogy az igényeinknek és a terep adottságainak megfelelő berendezést válasszunk, ne tervezzük se túl, se alul. Ha több hektáros területen kell a havat rendszabályoznunk, ipari gépre lesz szükségünk, ha csak egy tízméteres járdaszakaszon, akkor valószínűleg jobban járunk a hagyományos módszerrel, és kibékülünk a hólapáttal.

 

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on