Ha azt akarjuk, hogy tavasszal gyönyörű smaragdzöld pázsitunk legyen, azért már ősszel alaposan meg kell dolgoznunk.

Isme A nyári forróság, szárazság, fokozott igénybevétel után gyepünknek megújulásra van szüksége, ezt pedig egy őszi felülvetés adhatja meg neki. Lássunk is hozzá!rd a pázsitod!
Mielőtt kibérelnéd a gyepszellőztető vasszörnyeteget, feltétlenül nézz utána, nem teszed-e tönkre a vakondhálódat! Persze, ha nincs ilyened, akkor nem kell emiatt aggódnod, de ha korábban fektettél ilyet, akkor nyilván nem akarnád cafatokra szaggatni…
A vakondháló egy polipropilénből készült rácsszerkezet, amit szőnyegszerűen terítenek be a gyep alá. Hogy milyen mélyre, az attól függ, milyen eljárással készült a pázsitod. Ha gyepszőnyeget terítettél le, akkor a vakondháló közvetlenül az alatt lesz, tehát alig néhány centi mélységben. Amennyiben a pázsitot fűmag vetésével alakítottad ki, a vakondhálónak húsz centiméterrel a felszín alatt kell lennie.
Ha a vakondháló a talajfelszín közelében van, felülvetés előtt csak egy alapos gereblyézést végezz el, éppen csak megkarcolva a talajt, de eltávolítva a halott fűszálakat, filces részeket. Így nem teszel kárt a vakondhálóban, de ideális környezetet teremtesz az újonnan kiszórt fűmagok kicsírázásához.
Ha a háló mélyen a talajban van, alaposabb talajszellőztetést is végezhetsz, ezt csinálhatod ásóvillával, kézi szellőztetőgéppel, de bérelhetsz komolyabb gépet is. A legfontosabb itt is az, hogy ismerd a saját igényeidet él lehetőségeidet! Egy harminc négyzetméteres pázsitrészhez nyilván nem kell nehéz célgép, de ha fél hektárod van, ne állj neki vasvillával!
Hogyan kell felülvetni?

1. Ha a gyepedben hiányok keletkeztek, ezeken a foltokon gereblye segítségével távolítsd el a halott fű egészét, a talajt ezeken a részeken lazítsd föl!

2. Nyírd le a teljes gyepet a szokásos módon, fűnyíróval, 5-6 centi hosszúságúra!

3. Levegőztesd a talajt úgy, hogy a vakondhálót ne tedd tönkre!

4. Szórd ki a fűmagot! Ezt megteheted kézzel vagy kiszóróval is. A teljesen fűhiányos részeken jobb eredményt érhetsz el, ha a fűmagot virágfölddel elkeverve szórod ki!

5. A gyepet starter műtrágyával szórd át! Én ezt használom: http://landscaperpro.hu/termekek/mutragyak/new-grass/!

6. Óvatosan gereblyézd át, majd hengereld le a pázsitot!

7. Ne hagyd kiszáradni a felülvetést, a csírázási időszakban akár naponta 2-3 öntözés is szükséges lehet!

Ha így teszel, tavasszal gyönyörködhetsz csodálatos smaragdzöld gyepedben!

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on