Mielőtt bejönnek a fagyok, pár dolgot semmiképp se mulassz el megtenni a víkendházban! Mondjuk, mit…

Néhányan azzal büszkélkedhetnek, hogy annyira bejött az élet, hogy nemcsak van hol lakniuk, de még hétvégi házra vagy nyaralóra is futja. Egy ilyen búvóhely igazán szuper tud lenni, főleg nyáron, de néhány kötelességet is ránk ró. Ebben a posztban azzal foglalkozunk, mik a teendők a tél beállta előtt az olyan épületekben, amilyenek tipikusan a nyaralók, amelyeket hónapokon keresztül nem használunk.

Mielőtt a kemény fagyok beállnak, a nyaralót vízteleníteni kell. Erre azért van szükség, mert ezeket az épületeket általában hidegen hagyjuk, a csapokat nem folyatjuk napjában többször, nem végzünk temperáló fűtést. Ha nem víztelenítenénk, a nagy hidegben a csövekben álló víz megfagyna, a csövek pedig szétrepednének, ami egymagában is elég nagy baj lenne, de a fagyok elmúltával valószínűleg mindent el is öntene a víz.

Ha a nyaralóban központi fűtés van, de azt télire lekapcsoljuk, a radiátorokból és a csőrendszerből a vizet mindenképpen le kell engedni. A vízvezetékekből szintén le kell engedni minden vizet, amit csak lehetséges, a főcsapot el kell zárni, a csaptelepeket pedig nyitva kell hagyni. A vécétartályokat szintén ki kell üríteni, a vécécsészékben maradó kevés vízbe az autók hűtőjéhez használt fagyálló folyadékot kell önteni.

A kerti csapokról korábban már írtunk [LINK], de a legfontosabb, hogy fagyhatár alatt legyenek elzárva (a vízaknában), ha lehetséges, a csövek legyenek üresek, ha nem lehetséges teljesen leengedni őket, akkor a csapot hagyjuk nyitva, a föld fölötti részét takarjuk be. A gumicsöveket (slagokat) üres állapotban se hagyjuk kint a szabadban, pláne ne a földön, hanem feltekerve helyezzük őket az időjárástól védett helyre, például egy fészerbe.

A nyaralót tisztán hagyjuk el, az ablakokat zárjuk be, ha vannak redőnyök vagy spaletták, azokat is húzzuk vagy csukjuk be. Ne hagyjunk semmilyen élelmiszert a nyaralóban, mert ez a rágcsálókat szinte biztosan odavonzza. Ha van hűtőszekrény, húzzuk ki, az ajtaját pedig hagyjuk nyitva. Áramtalanítsunk!

Mindenképpen kössünk ingatlanbiztosítást, amely elemi károkra és betörésre is kiterjed! Ha a nyaraló olyan helyen van, ahol ez lehetséges, mindenképp érdemes távfelügyeleti szerződést kötni valamilyen biztonsági céggel, hogy az esetleges betöréseket megakadályozzuk. Ez ma már havi néhány ezer forintos tétel, és hihetetlenül hasznos lehet.

Ne hagyjuk el hónapokra a hétvégi házunkat! Időnként menjünk ki, nézzünk körül, hogy minden rendben van-e, esetleg szellőztessük át a házat. Amíg fagyok vannak, semmilyen vizes tevékenységet ne végezzünk, ne mossunk fel, semmi ilyesmi.

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on