Nagyon szép karácsonyi asztaldíszt kapsz, ha Luca napján fűmagot ültetsz cserépbe.

December 13-a Luca napja. A népi hagyomány szerint ezen a napon tilos dolgozni, kivéve, hogy ezen a napon kell elkezdeni a 13 napig készülő Lucaszéket. A Luca napján cserépbe elvetett búza karácsonyra kihajt.

Ezt Lucabúzának nevezik, és a jövő évi termésre, a család egészségére és jólétére következtetnek belőle. Ha 30-40 centiméteresre megnőtt, az szerencsét és sikert jelentett. Régen egy olajmécsessel a karácsonyi oltárra vagy az ünnepi vacsoraasztalra helyezték. Zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, egyben Jézust jelképezte. Hogy szerencsét hozzon, vacsora után a Lucabúzát feletették a jószággal.

Kertünkben nem mindig áll azonban rendelkezésre búza, viszont jó pázsitbubusként mindig van fűmagunk. Jószágunk sem feltétlenül van, de ettől még tehetünk egy kis élő zöldet az ünnepi asztalra.

Egy közepes cserépnyi virágföldbe szórjunk egyenletesen fűmagot! Lapos, tányérszerű cserepet válasszunk! A magot kissé nyomkodjuk be a földbe, mintha a kertben betaposnánk azt. Öntözzük meg minden nap, szükség szerint! Tartsuk meleg, világos helyen!

Figyeljük, hamarosan csíráznia kell, karácsonyra pedig gyönyörű harsogó zöld füvet kapunk. A cserepet díszítsük fenyőgallyakkal, vagy ajándékcsomagoló papírral, esetleg tegyük egy nagyobb tálba, és vegyük körbe szénával, ahogy nekünk tetszik. Tegyük az ünnepi asztalra!

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on