Van pár dolog, amiket nem akkora élvezet elvégezni ősszel. Ha azonban nem tesszük meg, amit meg kell tennünk, kertünk és növényeink nagy valószínűséggel maradandó károkat fognak szenvedni.

Vízmentesítsük a kerti csapokat!

A kerti csapok nyáron nagyon hasznosak, mondhatjuk, minden kertbe szükségesek. A nagy hidegek beállta előtt azonban ezeket vízteleníteni kell, csakúgy mint a nem fűtött melléképületek vízvezetékeit. Ha ezt elmulasztjuk, a csövek könnyen szétfagyhatnak, ez pedig sokkal nagyobb bosszúság, és pláne sokkal nagyobb anyagi kár, mintha időben víztelenítettünk volna. A csapokat a fagyhatár alatt (általában a vízaknában) kell elzárni, a csövekből a vizet le kell engedni, a csapot nyitva kell hagyni egész télre.

Takarjuk be a fagyérzékeny növényeket!

Mivel sok kerti dísznövény a miénktől eltérő égövről származik, óvni kell őket a téli hidegtől. A legfontosabb, hogy ismerjük kertünk növényeit: nézzünk utána, be kell-e takarni őket télire. Természetesen úgy is kialakíthatjuk a kertünket, hogy kizárólag jó fagytűrő növényeket telepítünk, de akkor le kell mondanunk például néhány igen szép mediterrán növényről. Jó elővigyázatosság az is, ha a hideget rosszabbul tűrő fajokat a telken a ház déli oldalára ültetjük, itt sokkal enyhébb az idő télen is.

A takarást megoldhatjuk akár a kerti lombbal, komposzttal, de fenyőkérget és fenyőgallyat, vásznat, nádfonatot is alkalmazhatunk. Kerüljük a műanyag fóliát, nem jó megoldás! A rózsák esetében általában elegendő, ha a földet a tő körül fölkupacoljuk, de a füge vagy a gránátalma körül érdemes csirkedrótból kis kerítést létesíteni, azt pedig száraz tölgylevéllel, szalmával vagy faforgáccsal kitölteni.

Az évelők esetében védeni kell az ősszel ültetetteket. Fedjük be őket 5-10 centiméter vastagon fenyőkéreggel vagy egészséges, száraz avarral. Még az első fagyok előtt tegyük meg ezeket az óvintézkedéseket, és a takaróanyagot tavaszig hagyjuk a növényen!

A pázsitot is fel kell készíteni!

Pázsitunk téli felkészítésének nagyon fontos eleme a talaj megfelelő levegőztetése és a téli felkészítő fűtáp (műtrágya) használata. Ezzel a két lépéssel gyepünket megóvjuk a hideg okozta stressztől, magunkat pedig a tavaszi agyvérzéstől. A pázsit felkészítéséről lásd ezt [Pázsit ápolása ősszel] a posztot.

A kerti hagymások felszedéséről és teleltetéséről lásd külön posztunkat [hagymások]!

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on