Járdáink csúszásmentesítésére többféle anyagot használhatunk, de szinte bármelyik kiszórásában nagy segítségünkre lesz a vetéskor és műtrágyázásnál már bizonyított kiszórónk.

Korábban több posztban írtam már arról, milyen hasznos tud lenni egy repítőtárcsás kiszóró[http://landscaperpro.hu/termekek/kiszorok/repitotarcsas-kiszorok/easy-green/]. Lehet használni vetésnél a fűmag kiszórására, és szép egyenletesen ki lehet vele juttatni a műtrágyát. És még más is tud. Hogy mit? Például télen kiválóan alkalmas a járda „sózására”.

Ha kertes házban lakunk, a legtöbb településen a miénk a felelősség, hogy télen a havat ellapátoljuk a járdáról, és a telek teljes hosszában csúszásmentesítsük azt. Ha valaki kitöri a nyakát a mi járdaszakaszunkon, a családja bizony minket perelhet kártérítésért, ami súlyos összeg is lehet, az erkölcsi kárról nem is beszélve.

Én ebből a szempontból halmozottan hátrányos helyzetű vagyok, mert a telkünk majdnem szabályos négyzet alakú, ráadásul saroktelek, így két hosszú járdaszakaszt is kell „sóznom”. Ezt nem azért teszem idézőjelbe, mert el szoktam sumákolni, hanem mert évek óta nem sót szórok, hanem folyami homokot, fűrészport, hamut vagy zeolitot. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, erről majd írok egyszer egy külön bejegyzést is (vagy nem).

A sót azért hagytam el, mert nemcsak a járdát teszi tönkre pár év alatt, de hihetetlenül kártékony a növényzetre is, egy igazi pázsitbubus pedig nem bántja a növényeket. Egyébként egy 2009-es kormányrendelet meg is tiltotta a közterületi sózást, de ennek ellenére nagyon sokan szórják a járdákat útszóró sóval.

Na szóval, a zeolit kijuttatására például egyszerűen nem létezik jobb megoldás, mint a kiszórónk[http://landscaperpro.hu/termekek/kiszorok/repitotarcsas-kiszorok/accupro-2000/], amely jó szolgálatot tett már a vetésnél és a műtrágyázásnál is. Egyszerűbb, mintha kézzel szórnánk, takarékosabb, egyenletesebb az eredmény. És gyorsabb is, nem fagy le a legnemesebb részünk a repkedő mínuszokban.

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on