Csúszásmentesíteni muszáj. Egyrészt mert kötelező, másrészt mert nem akarunk naponta hanyatt esni a saját járdánkon, és nem akarunk begipszelt lábbal üldögélni a karácsonyfa alatt…

Az utak és járdák csúszásmentesítésére sokáig a konyhasó (NaCl) nagyobb szemcseméretű változata volt a legelterjedtebb megoldás. Az útszóró só olcsó, és -7 Celsius-fok körüli hőmérsékletig nagyon hatékony is. Sajnos azonban rengeteg érv szól ellene.

Egyrészt rendkívül káros a növényekre, főként a cserjék, évelők és gyep szenvedik meg a reájuk kerülő és a gyökereik közelébe beszivárgó sós lét. Másrészt az utakat is rombolja, az apró repedésekbe beszivárgó oldalék újra megfagyva szétrepeszti a betont is, így a repedések egyre nagyobbak, az út minősége egyre rosszabb lesz. Harmadrészt rossz a kutyánk mancsainak, felmarja azokat, ezzel fájdalmat okoz kedvencünknek. Negyedrészt pedig károsítja a cipőnket, kimarja a nadrágunk szárát, nyomot hagy a kocsi oldalán is. És ha mindez nem lenne elég, 2009 óta kormányrendelet tiltja a járdák sózását, így szabálysértést is elkövetünk, ha mégis konyhasót használunk a telkünk előtti járdarész csúszásmentesítésére.

Ma már számos alternatíva létezik, hogy ne kelljen konyhasót szórni. A leginkább környezetbarát megoldás a fűrészpor vagy faforgács kiszórása, amely a jég megolvasztása nélkül csúszásmentesíti a felületet. Ez azonban elég drága módszer. A járdák szórására ennél jóval olcsóbb megoldás, ha a kandallóban vagy tűzrakásnál keletkezett hamut használjuk. Ez, ugye nem drága, de a legtöbb háztartásban nincs elegendő hamu. Ebben az esetben vásárolhatunk zeolitot, kalcium-kloridot vagy választhatunk ezen kettő keverékéből összeállított termékek széles választékából.

A zeolit egy természetes ásvány, amelyet kibányásznak, felaprítanak, majd magas hőmérsékleten kiszárítanak. A zeolit nemcsak kiváló mechanikai csúszásmentesítő, de a környezetre nem ártalmas, a növények számára kifejezetten hasznos nyomelemeket tartalmaz.

A kalcium-klorid szintén természetes anyag, amely a konyhasónál jóval kisebb mennyiségben is hatékony jégolvasztó, kevésbé fagy vissza, és környezetet sem károsítja. Kapható oldat vagy pelyhesített változatban, és nagy előnye, hogy havazás vagy lefagyás előtt is kijuttatható, megelőző jelleggel. Keverhetjük homokkal, így még gazdaságosabb és környezetkímélőbb.

És hogy hogyan szórhatjuk ki ezeket az anyagokat anélkül, hogy a fél karácsonyt ezzel töltenénk? Megtudhatod ebből [link a kiszórós posztra] az írásból!

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on