Ha ügyesek vagyunk, másfél évig is biztonságosan tárolhatjuk a fűmagot anélkül, hogy csíraképessége csökkenne.

 

Egyszer találtam egy zsák fűmagot a sufniban. Pár éve történt, a sufni pedig valójában apámé volt. Így tehát a fűmag is. Pontosan már nem emlékszem, milyen gyártmányú keverék volt, de ami biztos, hogy legalább öt éve ott állt. Apám azt mondta, dobjam ki, ez már nincs az az isten, hogy csíraképes legyen. Mondtam, hogy oké. Aztán hazavittem, és kipróbáltam. Kikelt. Nem mind, és nem is volt nagyon erős, de határozottan életben volt.

Ha rendszeresen foglalkozunk a kerttel, ápoljuk, felülvetjük a gyepet, újabb területeket vonunk be a művelésbe, időről-időre változtatunk valamit, mindig lesz maradék fűmagunk, és mindig lesz is rá szükség. Persze, ha mi vagyunk a Dáriusz, akár ki is dobhatjuk és vehetünk mindig új csomaggal, de én inkább megtartom. Egyrészt, mert nem vagyok Dáriusz, másrészt mert jól jöhet, ha épp csak egy kicsi kell egy bazi nagy lyuk eltüntetéséhez, vagy ha kis területen soványodik le a pázsitunk, és nincs kedvem a kertészetbe rohangálni. Szóval, mondom, mit lehet tenni, hogy elálljon.

Hogyan tárolhatjuk a fűmagot?

Az első és valójában a legfontosabb szempont a csomagolás: légáteresztőnek kell lennie. A létező világok legjobbikában ez egy vászonzsák. Ha így tároljuk, a levegő szabadon jár-kel az anyagon keresztül, a vetőmag nem fülled be és nem penészedik meg. Persze, ha egy egész zsákkal maradt, a legjobb az eredeti csomagolásában hagyni a magkeveréket.

Hová tegyük?

Száraz, hűvös (5-15 fok) és enyhén szellős helyre, ahol nincs fagyveszély. Egy száraz alagsor vagy pince a legjobb választás, ezekben ugyanis a hőmérséklet nagyjából télen-nyáron állandó. A lényeg, hogy ne érje nedvesség. (TIPP: ha a tárolóhelyünket nem találjuk elég száraznak, tegyünk rongyba kötött szódabikarbónát a magok közé!) Ha pince nem elérhető, megteszi a gardróbszekrény, de a hűtő is jó választás, ha elfér benne. Mindig tartsuk szárazon a fűmagot, és sose tegyük közvetlenül a padlóra! Tartsuk távol az egereket, mert a télen pillanatok alatt felzabálják a magot!

Meddig áll el?

A fentebb leírt ideális körülmények között akár másfél évig is biztonságosan tárolhatjuk a fűmagot anélkül, hogy csíraképessége jelentősen csökkenne. A magkeverék ennél később is felhasználható, de minél tovább áll, annál kevesebb magból lesz növény. A legtöbb szakirodalom úgy tartja, hogy a megfelelően tárolt fűmag csírázási képessége évente mintegy 10-20 százalékkal csökken. Tehát igen, akár a tíz éves fűmag is kikelhet, de ebből már persze szép pázsitot nem lehet létesíteni.

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on