Mondom, hogy készíts egyszerű madáretetőket, hogy a csipogó haverok szívesen csipegessenek nálad…

Valamilyen madáretetőt bárki tud csinálni, persze. Olyat viszont, ami a madarak hasznára van, neked is szórakoztató, és senkit se sodor veszélybe, már nem feltétlenül. Megosztok pár szempontot és mondok egy pár tanácsot. Ezeket fogadd meg, és nem kell aggódnod többet a szárnyasokért…

A lényeg az, hogy minél több madarat vonzzunk a kertbe, az etetés pedig biztonságos legyen. Az a helyzet, hogy minél több helyen tudnak táplálkozni, annál többen lesznek nálunk egyszerre. Ezért több kisebb madáretető kihelyezése jó megoldás lehet, ezek mellett pedig szükség van egy nagyobbra is, hogy amolyan Moszkva tér fíling legyen.

A nagy madáretető sima, lapos legyen, és nyugodtan lehet akár 2 vagy 3 négyzetméter alapterületű. Szögelj össze egy fakeretet, tegyél rá egy fémlemezt, és kész is. Alulról diagonálisan erősítsd meg, és az egészet szereld egy oszlopra. Egy ekkora etető a terület fölött átszálló madarak számára jól látható, meg fognak pihenni nálunk. A nagy terület lehetővé teszi, hogy egyszerre sokan egyenek. Készíts fából peremet, hogy az eső vagy a hó ne mossa le a magokat a fémlemezről. Ha le akarod takarni, hajrá, de legfeljebb a felület felét fedd le: emelj a keretből apró oszlopokat és ferdén szögelj rá egy másik falemezt!

A kis madáretetők elkészítésére sok megoldás van, egyet ajánlok figyelmedbe. Üres konzervdobozból készítheted el. Az egyik végéről teljesen el kell távolítani a fedelet, a másik végén rajta kell hagyni. A fémdoboz külsejét vond be műszálas anyaggal, vagy zománcfestékkel fesd le, amilyenre tetszik. Ragasztópisztollyal ragassz egy spatulát a doboz belsejébe, hogy félig kilógjon, erre csücsülhetnek a szárnyasok. Ha ez megvan, tölts bele madáreleséget, és akaszd egy stabil faágra úgy, hogy kissé hátrafelé lejtsen. Az akasztáshoz legjobb lyukat fúrni, és műanyag spárgát belehúzva függeszteni ki az etetőt.

#Innen: http://www.birdwatchersdigest.com/bwdsite/solve/howto/easyplatformfeeder.php és http://www.momtastic.com/diy/175891-tin-can-bird-feeder-craft-diy/

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on