A madárbarát kerttel foglalkozó sorozat részeként most itt van még néhány jellemző kerti madár, amelyek szívesen bejönnek hozzánk télen.

Sorozatunk első (A madárbarát kert) részében azzal foglalkoztunk, milyen növényekkel szereljük föl a kertünket ahhoz, hogy az vonzó legyen a madarak számára, míg a második  (A madárbarát kert II.)részben felsoroltuk, milyen vendégekre számíthatunk. Ez a harmadik rész további szárnyas látogatókkal foglalkozik.

Feketerigó

A hím elegáns fekete tollazatával és jellegzetes sárga csőrével igen jó megjelenésű madár, éneke dallamos, igen kellemes. A nőstény kevésbé feltűnő megjelenésű, tollazata és csőre is szürkés. Magyarországon nem fenyegetett, de védett madár, eszmei értéke 25000 forint. Mindenevő, elsősorban rovarokat, lárvákat és férgeket fogyaszt, de kedveli a gyümölcsöket is. Szívesen jön a kertbe egy kis nassolásra.

Csuszka

A verébhez hasonló méretű madár, teste felső részén a tollazat szürke, esetleg kékes, begye barnássárga, torka fehér, lába erőteljes, farka és szárnyai rövidek, csőrétől a szeme körül elhaladva fekete csík húzódik. Táplálkozása a rigókéhoz hasonló, de diót, mogyorót, magvakat is szívesen fogyaszt. Éneke kevésbé dallamos, inkább ismétlő. Magyarországon védett madár.

Széncinege vagy cinke

Könnyen felismerhető fehér orcájáról, testének olívazöld felső és sárga alsó részéről, valamint csíkozottnak tűnő szárnyairól. Éneke inkább csipogó. Elsősorban fák odvaiban fészkel, és főleg rovarokkal táplálkozik. Télen azonban szinte bármilyen eleséget elfogyaszt, olajos magvaktól kezdve hibernáló denevérekig(!). Magyarországon védett, eszmei értéke 25000 forint.

Rozsdafarkúak

Magyarországon ezt a nemet két faj, a házi és a kerti rozsdafarkú képviseli. Színük változatos, a kor előrehaladtával a hímek egyre sötétebbek, az idősek koromfeketék is lehetnek. Farkuk feltűnő rozsdabarna színű. Mindkettő védett, eszmei értékük 25, illetve 50 ezer forint.

Tengelic

A pintyfélék családjába tartozó védett madárfaj. Megjelenése igen feltűnő, mert feje piros-fekete-fehér csíkozású, repülés közben élénksárga szárnya is jól megfigyelhető. Rövid nyaka és vékony lábai vannak, a földön ügyetlenül mozog. Szívesen fészkel parkokban, gyümölcsösökben, és ha elkezdjük magvakkal etetni, akkor minden bizonnyal a mi kertünkben is. Magyarországon védett, eszmei értéke 25000 forint.

Egyéb pintyek

A tengeliceken kívül számíthatunk zöldike, fenyőpinty és az erdei pinty egyedeire is. A zöldike színéről kapta a nevét: a hím színe élénkzöld, a tojó szürkés, mindkét nem egyedeire élénksárga szárnytükör és faroktő jellemző. Az erdei pinty hím feje teteje acélkék, orcája és háta vörösesbarna, szárnya fekete-fehér csíkozású. A fenyőpinty feje és tarkója szürkésbarna, mellénye és válla élénk narancssárga, hasa fehér, a szárnya sárga-fekete csíkozású. Minden pinty szívesen fogyaszt napraforgómagot. Mindannyian védettek.

Meggyvágó

Ő is pinytféle, tehát főleg a magvakat szereti, de szívesen elfogyasztja a meggy, cseresznye, galagonya, juhar, kökény és kőris terméseit és rügyeit is. Ha úgy hozza a sors, lárvákkal is táplálkozik. Feje nagy, nyaka rövid, inkább tömzsi termetű. Szárnyai kékesfeketék, fehér szalagokkal. Feje fahéj, háta pedig gesztenyebarna színű. Magyarországon védett.

Balkán gerle

A fákon költő balkáni gerle nem összetévesztendő a nagyobb testméretű házigalambbal, amely épületeken fészkel. Tollazata barnás vagy szürkés, vöröses mintázattal, a felnőtt egyed fején fekete-fehér nyakörvet visel. Főként magokkal táplálkozik, fiókáit pedig begytejjel táplálja. Jellegzetes krúgató hangja van. Eredetileg vándormadár, de enyhébb teleken Magyarországon marad. Vadászható, nem védett.

Ökörszem

Az egyik legkisebb magyarországi madár, legfeljebb 10 centiméter hosszú, testtömege mindössze 6-8 gramm. Kicsi méretére rácáfol erős, messzire hangzó énekével. Fahéjbarna, pettyes tollazata van, farkát jellegzetesen felfelé tartja. Főleg rovarokkal, pókokkal, bábokkal és petékkel táplálkozik, télen apró fűmagvakat is fogyaszt. Magyarországon védett, eszmei értéke 25000 forint.

Szürke légykapó

Mesterséges odúk kihelyezésével bármely kertben, parkban szívesen megtelepszik, mivel az ember közelségét könnyen megszokja. Repülő rovarokra és kisebb bogarakra vadászik. Alapjában költöző madár, októberben Afrikába vagy Ázsiába vádorol.

Vörösbegy

A légykapó rokona. A tojó és a hím hasonló színű, begyüket és arcukat narancssárga tollazat borítja, innen származik nevük is. Lábaik barnák, csőrük és szemeik feketék. A fiatal egyedek barna-fehér-narancssárga pettyesek. Fás kertekben könnyedén megtelepszik, az ember közelségét pedig olyannyira megszokja, hogy nem ritkán kézből is hajlandó enni. A földigiliszták kedvelt csemegéi, ezért a föld megmozgatásával járó munkák után gyakorta látni. Magyarországon védett madár, eszmei értéke 25000 forint.

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on