A fűnyírótraktor fűnyírásra való! Na, persze, az éjszaka meg alvásra!

Mint tudjuk, versenyezni bármivel lehet, a lényeg a száguldás és ügyességünk összemérése másokéval. Magyarországon még nem elterjedt, hogy fűnyírókkal versenyezzenek, de ki tudja, mikor ér el minket is ez az őrület, hiszen Amerikában már rég megalakultak nemcsak az egyesületek, de a sportszövetségek is!

Versenyeznek aszfalton, a sivatagban, sárban, erdei utakon, salakpályán, és mindenhol, ahol csak el tudod képzelni! Vagy ott is, ahol nem!

photo Peter Black

photo Peter Black

 

Nos, a sebességi rekordot évekig egy bizonyos Bobby Cleveland tartotta, aki 2010-ben 45 lóerős V-twin Snapper fűnyírójával több mint 96 mérfölddel, azaz majdnem 155 (!!!) kilométeres óránkénti sebességgel száguldott az amerikai Utah állambeli Boneville sósíkságon. A gép eredetileg 20 lóerős volt, Cleveland ezt több mint a duplájára tornázta föl.

Az abszolút sebességi rekordot jelenleg egy norvég csapat, a The Norwegian Speed Factory Team tartja, akik egy Viking/STIHL T6 fűnyírótraktor (eredetileg 19 lóerős) módosításával olyan gépet építettek, amely 215 kilométer per órával száguldott. Igaz, ők a motor helyére egy Chevrolet Corvette 400 lóerős erőforrását építették, a kerekeket pedig a Formula-3-ban használatos abroncsokra cserélték.

A keményvonalas fűnyíróversenyzők persze a Cleveland-félék, akik sosem szerelnék egy versenyautó motorját a gépükbe, ők lelkes amatőrök, akik a verseny öröméért tuningolnak, és mérik össze gépeik erejét és saját ügyességüket. Az Egyesült Államokban legalább ötven dedikált fűnyíróverseny-pálya működik, ahol a két legnagyobb szövetség és kisebb klubok versenyzői saját maguk által épített gépeikkel kergetik egymást. És: füvet nyírni is lehet velük, ez ugyanis alapkövetelmény!

 

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on