Az igazi pázsitbubus nem nyugszik, amíg nincs a házában kandalló. A meleget ugyanis az ember évezredek óta tűzzel csinálja.

Nézzük, mi kell egy kandallóhoz, és egyáltalán mit kell tudni erről az egészről?

Én gyerekkorom óta akartam kandallót. Valamiért nem szeretem a gázfűtést, a villanyt pedig kifejezetten rühellem. Az ember évezredek óta üli körül a tüzet, a tűz a biztonság, az otthon melege, a tűz különös fényében jobban esik a beszélgetés, meghittebb a hangulat. Nekem kellett egy kandalló, nem nyugodtam, amíg nem lett.

Az előző házamban volt az első, ilyen öntöttvasból készült megoldás. Nem az igazi, de mégiscsak égett benne a tűz, nagy üvegajtaja volt, mellé lehetett ülni olvasni, meleg volt és füstös.  saját képet Sajnos nem őriztem meg róla.

 

A mostani kandallóm jóval komolyabb cucc. Téglából épült, szép nagy tűztere van és szintén üveg ajtaja. Valahogy így néz ki, mint ez.

46287958 - young woman with cup of coffee sitting home on a cow rug by the fireplace. fall winter relaxing and leisure concept.

Na, de, hogy konkrétumok is legyenek az ömlengés mellett, itt van néhány alapfogalom és alapvető tudnivaló a kandallózásról kezdőknek.

Milyen kandallót vegyek vagy csináltassak?

Erre a kérdésre megint az a válasz, hogy attól függ. Attól függ, mire van szükség, milyenek a lehetőségeink, milyen a házunk, most építjük-e ki a fűtésrendszert, illetve hogy inkább dekorációs vagy fűtési célokat szolgál-e a kandallónk.

A nem kellő hozzáértéssel elkészített kandallók nemhogy nem melegítik fel a nappalit, hanem a meleg levegőt kiszívják, és a kéménybe vezetik. Ráadásul veszélyesek lehetnek, nemcsak az asztmásokra, hanem mindenkire. Ezért vagy készen vásároljunk jó minőségű kandallót vagy megbízható mesterrel készíttessük el. Jó megoldás lehet a kettő kombinációja is: egy készen kapható kandallóbelső szépen körbeépíthető téglával vagy akár könnyűszerkezetes fallal.

Egyébként jó tudni, hogy nemcsak fatüzelésű kandallók léteznek (bár én azt szeretem), hanem vezetékes gázról üzemelők, sőt kombináltak is vannak. Ha a fűtésrendszert most építjük ki (vagy alakítjuk át), jó megoldás lehet a kályha égésterébe hőcserélő csőspirált beépíteni, hogy az ott termelt meleg a radiátorokban keringő vizet is melegítse, ne csak a levegőt.

Megfontolandó az is, hogy a cserépkályha és a kandalló közötti átmenetet csináltassunk: fém kandallóbelső köré is épülhet a cserépkályha, aminek lehet szép nagy üvegajtaja. Ez egy elég drága beruházás, de a legtöbb meleget ez adja. Ne higgyük, hogy ez korszerűtlen megoldás: egyáltalán nem az, egy hypermodern lakásnak is trendi és hatékony kiegészítője a modern építésű vízteres kandalló vagy cserépkályha.

Mit égessek benne?

Ha azt akarjuk, hogy a kandallónk (vagy a fent említett cserépkályhaszerű öszvérünk) hosszú életű legyen, akkorkizárólag kiszáradt keményfát (esetleg szalmabrikettet) égessünk benne, semmit mást. Tölgy, akác, bükk. Ajánlott még a juhar, kőris és nyír. Ne égess fenyőt, és ne használj kokszot! A kukoricacsutkát, vagy dióhéjat kis mennyiségben, cask begyújtásra használd! Ne locsolj bele semmilyen éghető folyadékot, és a lehető legkevesebb papírt használd a begyújtáshoz, az pedig sima újságpapír legyen, neszínes (glossy) magazin. Soha ne égess szemetet!

Ha bővebben érdeklődsz a téma iránt, látogasd meg a Fűts okosan! országos kampány oldalát! [LINK: http://www.futsokosankampany.hu/]

Mi kell még?

Lapát, vödör, fogó, piszkavas – minden jó minőségben, fémből, fa fogórésszel.

Mire figyeljek?

A kéményre, az a legfontosabb. Ma már csak olyan kandalló használható, ami bélelt kéménybe van bekötve. Ezt a kéményseprő ellenőrzi. Fontos, hogy legfeljebb kétévente szakemberrel végeztessük el a kéményellenőrzést.

A kandallót tisztán kell tartani: a hamut, kormotki kell lapátolni, a vasrácsot szükség esetén drótkefével megtisztítani, az üvegről a kormot lesúrolni. A háztartási porszívók a hamu eltávolítására alkalmatlanok, erre a célra speciális kandallóporszívót használj, ha nem akarsz lapátolni…

Szereljünk föl szénmonoxid-érzékelőt! Ha a házunk, lakásunk többszintes, minden szinten szükséges. A tűzifát száraz helyentároljuk, a lehető legmesszebb a tűztértől!

A hamu is hasznos: hozzákeverhető a komposzthoz vagy az öntözővízhez, télen pedig remek csúszásgátló, erről másik [LINK] posztunkban olvashatsz.

20240032 - feet in wool socks warming by cozy fire

Erről a hangulatról van szó. Amíg nincs gyerek azért, ha pedig már van, akkor azért. És persze ajánlott hozzá egy kutya is, amelyik előtte fetrenghet. Ugye te is kedvet kaptál?

 

 

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on