Az ember bármit űzhet versenyszerűen, miért éppen a favágás lenne kivétel?

A favágók világbajnokságát először 1960-ban rendezték meg az Egyesült Államokban. A munkanapok során, az erdőkben elsajátított képességeiket a favágók elkezdték hobbiszinten, majd komolyan vett sportként is továbbfejleszteni és persze összemérni egymással. Ahogy a sport ismertebbé vált, egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az ESPN sportcsatorna élő televíziós közvetítései, a jelentős pénznyeremények és a komoly szponzorcégek jelenléte a sportban.

A világbajnokságot minden nyáron Haywardban, egy wisconsini kisvárosban rendezik, amely rendkívül büszke favágó tradíciójára és mítoszaira. A városka a verseny idején teljesen felbolydul, szinte minden lakosa önkéntesen segít a rendezésben, a látogatók pedig meghálálják ezt, hiszen évről évre egyre többen érkeznek.

A Lumberjack World Championships, azaz a favágók világbajnoksága összesen 21 számból áll, 50000 dollár az összdíjazása és minden évben legalább száz versenyző vesz részt rajta. A versenyszámok közül a legnagyobb érdeklődés a logrolling, a boom running, a hasogatás és a cölöpmászás versenyeket övezi. Ezekben a számokban természetesen nők is indulhatnak, és indulnak is. Sőt, a női számok a legtöbbször nagyobb közönségérdeklődésnek örvendenek, mint a férfiak versenyei.

A 2015-ben megrendezett világbajnokságon több mint 12000 néző követte az eseményeket a helyszínen. A verseny igen látványos, hiszen nagyon komoly erőnléti és technikai felkészültséget igényel a versenyzők részéről. Gondoljunk csak bele, mit jelent egy 90 láb magas facölöpre felmászni.

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on