A töklámpás őszi faragását ma már amerikai szokásként azonosítjuk.

Kevesen tudják, hogy a Halloweeni zöldségfaragás eredetileg Írországból származik, ahol ezt több száz éve űzik.

 

Az írek – és őseik, a kelták – évszázadokon keresztül cukorrépából vagy burgonyából készítették a lámpásokat, és helyezték ki házuk elé, mert azt tartották, hogy ezzel távol tarthatják a gonosz szellemeket. Az Amerikába szakadt ír emigránsok tértek át a narancsszínű, nagyméretű tökre, mert rájöttek, hogy az sokkal alkalmasabb faragási célra.

A tök eredetileg Közép-Amerikából és Mexikóból származik, mintegy 150 fajtája ismert. A tökfélék megfelelő körülmények között egész évben teremnek, és szedési idejük szerint téli és nyári csoportra oszthatók. A nyári tökök közé tartozik a cukkíni, a sárga tök és a csillagtök, a téliek közé a japán tök, a zöld sütőtök, a laskatök, és még sorolhatnánk estig.

A legtöbb tökfajta ízletes, és alacsony zsír-, valamint magas ásványi anyag-, fehérje-, rost-, és vitamintartalmának köszönhetően nagyon egészséges élelmiszer. Sokoldalú is: levest, főzeléket, ragukat, süteményeket is készíthetünk belőle, de kiránthatjuk vagy kisüthetjük, sőt belerakhatjuk a lecsóba is, feldobja!

A Halloweenkor használatos élénkszínű sütőtököt októberben szedik le, kifaragni pedig október utolsó estéjére kell. Az általános szokás szerint a tök alját és/vagy tetejét levágják, a belsejéből a magházat kivájják, majd egy vigyorgó, kissé félelmetes, koponyára emlékeztető arcot faragnak bele. Végül egy gyertyát vagy mécsest helyeznek el a közepében, és az elkészült töklámpást a ház bejáratához állítják, ahol egész éjjel világít, amíg valaki szét nem zúzza (ami egyébként szintén szokás).

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on