Itt van az ősz, itt van újra – elérkezett a vetés ideális ideje

Én azt mondom, az őszi vetésnek nincs párja, sokkal jobb eredményeket érhetünk el, mint tavasszal. Mondom, miért:

ha jobb az idő, több az idő -> sokáig piszmoghatunk az előkészítéssel (tereprendezés, gyommentesítés)

meleg talaj, hűvös levegő -> a fű gyorsan kikel, a gyomok meg lemaradnak, fagy sehol, örülünk

esik eső, sok a harmat -> a csírázó kis füvünknek ez maga a Kánaán

Nem elég? Akkor a bónusz: gyönyörűen lebarnulunk a szeptemberi napsütésben! Na, gyerünk, essünk neki!

 

Szóval, ha tényleg gyönyörű smaragd színű gyepet akarunk, azt ősszel kell telepíteni, az eredmény a tavaszinál összehasonlíthatatlanul szebb, gyommentesebb, erősebb lesz. Mire jönnek az igazi téli fagyok, az új füvünk elég erős lesz a viszontagságok elviseléséhez.

Tereprendezzünk!

Ha kitaláltuk, hogy valahol dombot akarunk emelni, egy dombot el akarunk tüntetni, új kertelemet alakítanánk ki, ezt is most csináljuk! Rendezzük át a kertet, és rendezzük a terepet úgy, ahogy nekünk a legjobban tetszik, vagy ahogy a feleségünk kitalálta…

Na, szóval, most hozassuk a földet, most csináljuk meg azt a lankás kertrészt, vagy éppen ellenkezőleg: ha futballpályához hasonlatosan vízszintessé akarjuk tenni a gyepet, azt is most csináljuk! Az új dombokon és síkokon ősszel telepített új pázsit meg fogja hálálni, hogy időben foglalkoztunk a kérdéssel.

Gyommentesítsük a területet!

Korábban külön posztban írtunk a gyomosodásról és annak elkerüléséről, illetve a lehetséges beavatkozásokról [link: http://pazsit.com/kuzdj-meg-a-gyomokkal-es-gyozd-le-oket-nehany-egyszeru-lepesben/]. Érdemes újraolvasni, mert az abban leírt általános elvek most is érvényesek.

Vetés előtt amennyi gyomot csak bírunk, szedjünk ki: húzzuk ki gyökerestül a teljes gyomnövényt! Ha eső után csináljuk, sokkal könnyebb dolgunk van! Ha ásnunk is kell a gyomot, ne ijedjünk meg, ez a legjobb időpont, és az eltávolított gazok helyén tátongó lyukakat újra tudjuk füvesíteni.

Ha lehet, ne használjunk gyomirtó szert, mert könnyen többet árthatunk vele a gyepnek, mint amennyit használunk. Alkalmazzuk helyette azokat a kombinált termékeket, amik miközben táplálják pázsitfüveinket, hatásosak a gyomok ellen is! Én ilyet használok, nekem nagyon bevált! [link: http://landscaperpro.hu/termekek/mutragyak/weedcontrol-fertilizer/] Ne feledjük: minél egészségesebb, erősebb, sűrűbb a gyepünk, a gyomnövényeknek annál kisebb az esélyük.

Szedjük ki a halott gyeprészeket!

Ha pázsitunkban barna vagy szürkés színű, gombás foltok keletkeztek, a fű bizonyos helyeken elpusztult, itt az ideje, hogy ezt is elintézzük… Úgyhogy, rajta! Gereblyézzünk, ássunk bátran, minden halott részt szedjünk ki, távolítsunk el! Erre soha nem lesz alkalmasabb időpont – ha most nem tesszük meg, tavasszal határozottan rosszabb eredményt fogunk csak elérni.

Készüljünk a vetésre!

Ha új területet füvesítünk, a talajt előtte szintén gyommentesítsük, ezután ássuk fel, majd gereblyézzük át, jól egyengessük el. Asztallap simaságú felületet alakítsunk ki! Új gyepfelület létesítéséhez a VETÉS ELŐTT KÖZVETLENÜL használjunk úgynevezett gyeptelepítő vagy starter gyepműtrágyát (én ezt használom [link: http://landscaperpro.hu/termekek/mutragyak/new-grass/]), amit kézi kiszóró készülékkel egyenletesen juttassunk a talajfelületre, majd a fűmagokkal együtt hengereljük vagy lazán tapossuk a talajba! Erről részletesebben a vetéssel foglalkozó, posztban [link:Vetés] olvashattok!

Vessünk!

A következő posztban  már a vetéssel foglalkozunk, mindenképp olvasd el azt is!

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on