Készíts otthon adventi koszorút fenyőgallyakból, a kölykök imádni fogják, az asszony pedig téged.

Gyerekkoromban két fontos dolog volt a karácsony előtti hetekben. Az egyik az adventi koszorú, amelyet apám és anyám maguk készítettek, a másik pedig a karácsonyváró, ami néha bolti volt, de aztán édesanyám csinált egy nagyon szépet, amit évekig használtunk.

Az adventi koszorú az mindig úgy készült, hogy apu kiment a kertbe, vágott pár gallyat a fenyőről, behozta, majd a megfelelő káromkodások elmormolása közepette kör alakúvá formázta. Majd jött anyu, aki elkezdte díszíteni: négy gyertya, egymástól egyelő távolságra, az egyik más színű. Kis ezüst girland, valami kék, aztán ez-az-amaz. Imádtam ezt a dolgot, mert az egész előszoba-konyha fenyőillatú volt, és valahogy nagyon meghitt lett tőle a hangulat.

Ez egyébként nem nagy varázslat, a legtöbb kertben minden megvan, ami jól jön egy adventi koszorúhoz: fenyőgallyak, különféle termések, színes bogyók, tobozok, örökzöldek kisebb ágai… Ami nincs, azt megvehetjük nagy kertészetben, de kimehetünk az erdőbe, és össze is szedhetjük (persze ne tájvédelmi körzetbe, mert ott tilos).

Ha nem tartjuk magunkat elég ügyesnek a drótváz elkészítéséhez, a koszorú vázát készen is beszerezhetjük, többfélét lehet kapni, a szalma is nagyon menőn tud kinézni. A kész adventi koszorún a négy gyertyát vasárnaponként gyújtsuk meg, amikor együtt a család. Érdemes a vacsoraasztalra tenni, de nálunk gyerekkoromban mindig szalagon lógott a plafonról, apám valahogy felvarázsolta. Aztán a karácsonyi vacsorakor az asztal közepére került úgynevezett fődíszként, ekkor már minden gyertya égett rajta.

Ha nem ragaszkodunk a koszorúhoz, csinálhatunk egyenes adventi gyertyás dekorációt is, amit aztán az asztalra állíthatunk. Ehhez vegyünk egy 5*10-es gerendát, egy nagy fémtálat, 4 db 80-as szeget, és némi csirkehálót. A gerenda picivel legyen rövidebb a tálnál. Verjük át a szélesebb oldalán fekvő gerendán a négy szeget, ezekbe állíthatjuk majd bele a gyertyákat. A csirkedrótot tegyük a gerenda alá, a két végét tekerjük vissza csőalakban, egy rétegben elég lesz, kössük össze magával, hogy az egész alkotmány stabilan álljon. Ezután tűzdeljük tele a hálót, amíg a gyertyákon kívül semmi nem látszik ki a dekorálásra használt gallyak alól, se a fa, se a csirkedrót, csak a gyertyák. Vigyázzunk, hogy ne billegjen, mert az égő gyertyák tűzveszélyesek lehetnek.

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on