Az őszi metszés bizony nem játék: nagyon fontos művelet, amely csodákat tehet, ha jól csináljuk és mindent hazavághat, ha nem szakszerűen végezzük.

Adunk néhány tippet, hogy jól csináld!

 

Mindenkit szeretnék figyelmeztetni, hogy mielőtt fogja a borotvaéles metszőollóját és nekivág a kertnek, tájékozódjon alaposan! Mielőtt valamit megmetszünk, olvassunk utána, hogy az adott növényfajról mit érdemes és mit tilos lenyesni! Ha vandál módon lekaszaboljuk, akár véglegesen tökre tehetjük a növényt, mert a téli fagyok helyrehozhatatlan károkat tehetnek benne.

Mi az, amit nyugodtan lemetszhetünk?

A fákról nyugodtan le lehet vágni azokat a vékonyabb gallyakat, amelyek láthatóan élettelenek, szárazak, vagy barna korhadásos (beteg) részek vannak rajtuk. Érdemes levágni azokat a nagyobb ágakat is, amelyek egymással összedörzsölődve felsértik kérgüket. Vágjuk le az olyan lágy felső hajtásokat és fejletlen rügyeket, kinyílt bimbókat és magszárakat, amelyek a hideg beálltával úgyis elhalnának. Szedjük le az elhalt, de a fán, bokron maradt leveleket is, akár kézzel!

És amit ne vágjunk le?

Általánosságban: nem szabad túlzásokba esni. A túlmetszett növényben a téli fagy komoly károkat tehet, az ágak visszafagyhatnak, ez főként a sövényekre, cserjékre és félcserjékre (pl. levendula) igaz, a fák jobban tűrik a metszést. Az ősz eleji metszés azért káros, mert a frissen kihajtott leveleket, hajtásokat a fagy elpusztítja.

Hüvelykujjszabály, hogy a nyáron és ősszel virágzó cserjéket tavasszal, a tavasszal virágzókat (pl. aranyeső) közvetlenül az elvirágzás után, nyár elején nyírjuk.

Milyen növényeket metszünk és milyeneket nem?

Ne vágjuk vissza a sövényeket ősszel! Az örökzöld bukszusok nem viselik jól a fagyot, csak tavasszal szabad őket formára nyírni. A tűlevelű sövényeket (kora tavasszal) tavasz elejétől a nyár folyamán több alkalommal nyírjuk formára (– lehetőleg még a hajtás megindulása előtt – kell formára nyírni, hogy sebeik gyorsan begyógyuljanak).

Vágjuk viszont vissza a fagyalt egészen a fás részekig, a talaj felett tenyérnyi magasságig! Fagyalsövényünk formára alakítását fejezzük be augusztusban, szeptemberben. A rózsák metszését hagyjuk tavaszra. Kifejezetten szép télen a töveken maradt termése, a csipkebogyó, nem is beszélve arról, hogy megvédi a hajtásokat az elfagyástól. Az elnyílt évelőket azonban vágjuk vissza tőben. Kivételt képeznek ez alól a díszfüvek, amelyek dérlepte levele télen nagyon mutatós. Harmadával visszavághatunk minden rózsát a kertben, akár virágágyi, akár futó-, akár bokros rózsáról van szó. Tavasszal ezekből elég lesz minimálisat visszavágni, hogy szépek legyenek.

A talajtakaróként elterjedt madárbirs jó fagytűrő, nyugodtan vissza lehet vágni annyira, amennyire csak szükséges ahhoz, hogy a neki szánt helyre beférjen. A tiszafát is nyugodtan vissza lehet metszeni a legrégebbi fás részekig, ez ellen csak az szól, hogy a madarak télen szeretnek az ágai közé húzódni.

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on