Mely madárfajok jönnek be hozzánk télen eleségért? Madárbarát kert sorozatunk második része.

Az előző posztban [A madárbarát kert I.] arról írtunk, hogy milyen növényeket telepítsünk a kertbe ahhoz, hogy a madarakat magunkhoz édesgessük. Két alapvető szabály van ebben a témában, ezeket pedig a madarak szükségletei határozzák meg: legyen kaja, lakás, menedék. Ha ez a három van, vehetjük a gukkert, nézhetjük a gyerekkel az ablakból a bulizó kismadarakat. Hajrá!

Ahhoz, hogy a kertünk igazi madárparadicsom legyen, még bevethetünk pár taktikai atomfegyvert: másodosztályú almát a piacról vagy közeli almáskertből, és persze a zsírszalonnát és a napraforgómagot. Most, hogy már szuper madárbarát kertet rendeztünk be, nézzük az is, milyen madarakat figyelhetünk majd meg!

A verebek talán a legkevésbé feltűnő kerti madarak, és kevesen tudják róluk, hogy Magyarországon védettek. Jobb szeretnek elbújni, így esznek és így fészkelnek, tavaszi párzási időszakukban azonban remekül megfigyelhető, és igen kedves teremtmények.

A különböző harkályok nem kifejezetten kerti madarak, de hideg téli napokon szinte biztosan betérnek a bokrainkon termő bogyókra, és az almát is nagyon szívesen fogyasztják, habár kedvenc eledelük a férgek.

Fenyőrigók biztosan betérnek majd hozzánk késő ősszel és télen, hogy belakjanak a bokrainkról. Ha a kertünkben vannak gyümölcsfák, rajtuk (alattuk) hagyhatunk pár szem termést, ezzel felbátorítjuk majd a madarat. De persze vásárolhatunk almát, szívesen fogyasztják azt is.

A csízek (ahogy a mondóka is tartja  http://www.nefmi.gov.hu/letolt/retorika/ab/szoveg/komm/karimond.htm) nagyon gyakori kerti vendégek télen. A hímek nagyon szép sárga színűek, jól megkülönböztethetők más madárfajok egyedeitől, így kiváló alanyok arra, hogy a gyerek felismerje őket. És még a hangjuk is kellemes.

A karvalyok inkább nemkívánt vendégek, szívesen megtámadják ugyanis a madáretetőket, hiszen kisebb madarak kedvelt táplálékaiknak számítanak.

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on