Kerti növények, bokrok, amelyek nem csak szépek, de a madarakat is vonzzák… Madárbarát kert sorozatunk első része.

Ha kerti madáretetésről van szó, a legtöbb embernek egy cifra madáretető jut eszébe. Pedig vannak ennél jobb megoldások is, például az, ha kertünket eleve úgy alakítjuk ki, hogy ott a madarak megtelepedjenek vagy télen bejárjanak, közben pedig búvóhelyet és eleséget találjanak, aztán vidáman csipegessék a bogyókat és a többi finomságot.

Darwin borbolya

3-4 méter magasra növő, a talajszinttől kezdve sűrű ágrendszerű szúrós bokor, ami Európában csak dísznövényként fordul elő, Közép-Amerikában őshonos. Örökzöld, levelei télen és nyáron egyaránt szép mélyzöldek. Kékszínű, fanyar bogyóterméseit a madarak előszeretettel fogyasztják el, sűrű ágai között pedig menedéket találnak.

Kínai lilabogyó

Egy másfél méter magas cserje, ami nyár közepén virágzik, lila bogyói pedig szeptemberre érnek be. Leveleit elhullatja, de a bogyók akár februárig is a vesszőkön maradnak, vonzzák az éhes madarakat, és nagyon jól is néznek ki a téli kertben. Ahhoz, hogy sok bogyója legyen, porzópartnerre van szükség, így érdemes 2-3 növényt ültetni egymás mellé. A bőséges terméshozáshoz nyáron sok napsütésre van szüksége. Kiváló sövénynövény.

Virágos vagy vérvörös ribiszke

Minden ribiszkeféle kiválóan alkalmas a madarak beszoktatására. Ráadásul roppant igénytelen növény, ha egyszer beültettük, szinte kiirtani sem lehet a kertből. Csinos kis virágai vannak (sok színben kapható, többek között létezik fehér, sárga, lila), és fekete – ehető, de nem túl ízletes – gyümölcsöket hoz, amelyeket fent hagyhatunk a madaraknak.

Redős levelű bangita

Kínában, Japánban és Koreában honos cserje, amely akár 3-4 méteresre is megnő. Kifejezetten széles, nagy kiterjedésű növény. Májusban-júniusban dúsan virágzik, levelei ősszel bepirosodnak, bogyói lilás-pirosasra érnek be. A növény alakja miatt egy igazi játszótér a veréb méretű madaraknak, amelyek előszeretettel fészkelnek is ágai között. Minél több bokrunk van, annál több bogyót teremnek, és annál több énekesmadárra számíthatunk.

Himalájai dudváslonc

Két év alatt akár két méter magasra is megnő, nyár végén fehér virágokat, ősszel pedig bíborvörös vagy akár feketébe hajló, gömbölyű terméseket hoz. Jó díszítő, és árnyékoló, de rengeteg helyre van szüksége, ezt vegyük figyelembe, amikor telepítjük. Nemcsak az énekesmadarak imádják, hanem gyakorlatilag minden madárfaj szívesen tölti idejét rajta, méghozzá egész évben.

Borzaskata

Egynyári dísznövény, nem bokor. Nagyon kedves, borzas kék virágai vannak. Rengeteg magot hoz, amelyet a madarak télen szívesen fogyasztanak. Minden ősszel elszórja őket, tavasszal pedig új növény kel ki belőlük, nem kell vele foglalkozni. Ha nem szeretnénk, hogy elszaporodjon, ősszel leszedhetjük a terméstokokat, a magokat kitehetjük madáretetőbe, a maradékot pedig tavasszal újra elvethetjük.

Ezek persze csak példák, rengeteg növény van még, amit a madarak szeretnek, a lényeg, hogy búvóhelyet és eleséget találjanak a téli szükségben, és be fognak szokni a kertbe.

 

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on