Többször írtam már az őszi kerti munkák szükségességéről. Ebben a posztban a pázsit őszi nyírásáról, locsolásáról és a téli felkészítő műtrágyázásról lesz szó.

Ez a 3 dolog nagyjából a legfontosabb ahhoz, hogy jövő tavasszal is gyönyörű gyep legyen a kertünkben. Lássuk!

 

Locsoljunk kevesebbet, figyeljük az időjárás változásait!

Az októberi időjárás meglehetősen változékony tud lenni, ezzel biztosítja, hogy a pázsitbubusok ne unatkozzanak ebben a hónapban sem. Gyepünk öntözésével magától értetődően kénytelenek vagyunk az időjáráshoz igazodni, de októberben ez hatványozottan igaz.

A fő szabály, hogy mindig akkor kell locsolni a gyepet, ha az száraz, ez pedig nem a hónap függvénye. Általánosságban azonban elmondható, hogy ősszel a kevesebb több: sokkal kevesebbet árthatunk, ha kevesebbet öntözünk, mintha túl sokat. Heti egy vagy két öntözés elegendő lehet, mégpedig a délutáni órákban. Figyeljünk, hogy inkább kisebb intenzitással, hosszabb ideig locsoljunk, hogy a víz egyenletesen szivároghasson a talajba. Kerüljük az esti locsolást, mert azzal a gombás fertőzéseknek nyitunk teret!

Nyírjunk alacsonyabban, de ügyeljünk a fűnyíró helyes beállítására!

Ha nyáron nagyobb nyírásmagasságot alkalmaztunk, itt az ideje, hogy visszavegyünk belőle. Állítsuk be a fűnyírót legfeljebb 5 centiméteres vágásmagasságra, ez a legtöbb fűfaj számára megfelelő, és így meggátolhatjuk, hogy a lehulló lomb, majd a hó alatt a pázsit fénytelenné és színtelenné váljon. Ügyeljünk, hogy ne vágjuk túl rövidre, 2 cm alá, mert azzal meggyengítjük a gyökérzetet, így helyrehozhatatlan kárt tehetünk a gyepben, télen kifagyhat!

Erősítsük meg a gyepet a téli stressz ellen, használjunk felkészítő fűtápot!

A téli felkészítő műtrágyának az a lényege, hogy szemcséin olyan különleges bevonat van, ami a tápanyagok feltáródását elnyújtja. Ezt úgy éri el, hogy a talaj hőmérsékletének és nedvességtartalmának növekedésére reagálva engedi át őket. Így a benne lévő tápanyagok (elsősorban a nitrogén természetesen) épp akkor válnak a növény számára felvehetővé, amikor annak a legnagyobb hasznára válnak.

Én ma már csak ezt [http://landscaperpro.hu/termekek/mutragyak/pre-winter/] használom, régebben többfélével is próbálkoztam, de nem találtam jobbat. Ha a téli felkészítő fűtápot októberben szórjuk ki (ahogy én szoktam, mert augusztusban felülvetek), azzal körülbelül márciusig biztosítjuk a talaj tápanyag-utánpótlását. Így a pázsit jól viseli majd a téli zord időjárást, tavasszal pedig szép zöld színével köszönt majd minket. Ne feledjük! A gyep 5 fok felett nő, így egy-egy nyírás ősszel sem árt.

Rovatok

Hírlevél

Igen!

Kérek hírlevelet, aktuális infót,
értesítést csak arról, ami fontos!
Email cím

Pázsit a Facebook-on